Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВторник, 07.05.2024, 20:14

Перебродівський ліцей Миляцької сільської ради

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 119
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

22:54
80 –та річниця трагедії Бабиного Яру

29 та 30 вересня 2021 року вся Україна вшановує 80 –ту річницю трагедії Бабиного Яру,пам’ять невинно закатованих киян у Бабиному Яру в далекому 1941 році. Це була одна із найстрашніших трагедій в історії України та всього людства. Але сталася вона на українській землі, і тому українець не має права забувати про неї, так само як і єврей…

До скорботних заходів долучилася і наша бібліотека.

В бібліотеці КЗ «Перебродівський НВК»

Оформлена для читачів книжкова виставка «Бабин Яр –наш біль, наша пам'ять».

Виставка складається з трьох розділів:

ПЕРШИЙ- «Пам’ятники трагедії Бабиного Яру»

Є можливість побачити: пам’ятник дітям розстріляних у Бабиному Яру, новий Меморіал ,та інші пам’ятники жертвам Бабиного Яру.

Другий- «Кривава рана на тілі України.»

У фонді бібліотеки є книжечка Анатолія Кузнецова «Бабий Яр».Це- роман- документ.

…Сорок перший рік…Розтрощений, стікав ший кров’ю Київ. 29 вересня. Цілі загони євреїв. жителів всіх районів міста ,з опущеними додолу головами, цілими потоками вливаються в помалу тікучу Дехтяревську вулицю.На обличчях страх, безвихідність.Плачуть діти. Сльози в очах стареньких. В них- вічність. Маленьких, немічних і людей похилого віку везуть в колясках.на підводах, вперемішку з нехитрими домашніми скарбами, нікому не потрібними меблями, дитячами матрасами, ляльками, вузликами з харчами…

Дорога в безсмертя, кінчається через два кілометри на вузькому виступі глибокого яру, розстріляного, як і люди.Внизу- одна із самих великих братських могил…

Пам’ятники бувають різні. Роман- документ Кузнецова»Бабин ЯР» являється пам’ятником однієї із самих страшних людських трагедій другої світової війни…

29-30 вересня 1941 року- впродовж двох днів- на околиці Києва було вбито майже34 тисячі київських євреїв.

Згадуючи тих, хто загинув страшною мученицькою смертю 80 років тому в Бабиному Яру, варто навести слова Василія Гроссмана з його нарису «Україна без євреїв», написаного восени1943 р.:

«Це не смерть на війні зі зброєю в руках…Це вбивство народу, вбивство домівки, сімї , віри…Це вбивство душі й тіла народу, вбивство великого трудового досвіду…Це вбивство народної моралі, традицій,веселих народних переказів,що переходили від дідів до внуків. Це вбивство спогадів і сумних пісень, народної поезії про веселе і гірке життя. Це руйнування домашніх гнізд і кладовищ. Це знищення народу, котрий жив по сусідству з українським народом, разом із ним трудився, ділячи радість і горе на одній і тій самій землі…»

Загалом під час нацистської окупації у Бабиному Яру було вбито понад 100 тисяч людей.

Треті й розділ виставки – «Голоси з Бабиного Яру ожили у поезії»;

Тут охочі користувачі познайомляться з поетичними творами( про трагедію Бабиного Яру) Дмитра Павличка(реквієм «»Бабин Яр»), Володимира Сосюри «Бабин Яр»,збіркою поезій Маріанни Кіяновської.

Маріанна почала писати вірші, які увійшли у збірку у 2016 році.Її поезія звучить голосами загиблих, від їхнього імені.Коли вийшла збірка, багато рідних впізнали у віршах своїх загиблих родичів, їхні життєві історії. Хоча Маріанна не знала їх доль. Поезія емоційна і сприймається досить важко.Писалось каже письменниця не просто.Бо пережила трагедію людей, простих киян єврейського походження.

Користувачі також познайомились з цікавими фактами про Бабин Яр, мали змогу познайомитись з статею про відому українську поетесу Олену Телігу та її чоловіка, які були розстріляні 22 лютого в Бабиному Яру.

Користувачі бібліотеки розглянули виставку і ознайомились з матеріалами , поміщеними на ній.Сподіваюсь, що читачі дізнались для себе щось нове , цікаве і жоден із них не залишився байдужим.

 

 

Переглядів: 136 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Октябрь 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz